Vogels in de tuin

Of het nu zomer of winter is, het is altijd een interessant gezicht de vogels in de weer te zien op de voedertafel of bij de nestkast. Daarnaast is de prachtige zang van de vogels uiteraard een genot om het horen.

In deze tijd van verstedelijking van het platteland is het belangrijk dat er extra nestgelegenheid en voedingsplaatsen gecreëerd worden voor de vogels. Met het juist aanleggen van een vogelvriendelijke tuin kunt u vooral de bedreigde vogelsoorten helpen, die door het wegvallen van natuurlijke nestgelegenheden weer mogelijkheden krijgen te broeden in uw tuin. Overigens, wat vaak goed is voor de vogels is ook goed voor andere dieren.

Alleen al in Nederland en België gaan 40 vogelsoorten sterk in aantal achteruit. Miljoenen vogels worden jaarlijks het slachtoffer van vernietiging van broed- en voedselgebieden, vervuiling, chemische middelen, zure regen en verkeer. De Vogelbescherming staat op de bres voor de wilde vogels in de vrije natuur, door middel van vele acties en voorlichting.

De vogelvriendelijke tuin

Voedertafel ParisEr zijn een aantal aspecten belangrijk voor een vogeltuin. Niet iedereen heeft de mogelijkheid om de tuin optimaal aan te passen, maar alle beetjes helpen. Zelfs de kleinste tuintjes of balkons kunnen interessant zijn voor vogels. Het plaatsen van voedertafels of het ophangen van nestkasten is een eenvoudige manier om vogels in uw tuin te lokken. Voor een optimaal effect zijn er echter meer aspecten belangrijk. Zorg dat de vier basis elementen aanwezig zijn in uw tuin: voedsel – water – schuilgelegenheid – nestgelegenheid. U moet in uw tuin dan ook een mix hebben van de juiste bomen, planten, heggen, struiken, borders en een gazon. Het creėren van een vogelvriendelijke tuin vergt wellicht veel inspanning maar u helpt daarbij een groot aantal bedreigde diersoorten, niet alleen vogels maar tegelijkertijd ook vlinders, amfibieėn, reptielen en kleine zoogdieren zoals de egel of eekhoorn.

Laat uw tuin verwilderen

Een verwilderde tuin is de beste leefomgeving voor de vogel. Het zal dus vaak neerkomen op een compromis bij het inrichten van uw tuin. Vooral als u van een nette tuin houdt of toch rekening wilt houden met de wensen van de kinderen.Bessen

Daarnaast worden ook vaak door het tuinieren insecten, slakken en bladluizen, essentieel voedsel voor de vogels, vernietigd. Chemische bestrijding van insecten en onkruid is uiteraard taboe. Overigens zijn vogels een uitstekend alternatief voor insecten bestrijding, veel vogels eten zelf insecten en voeren deze ook aan hun jongen.

Tip: Verplaats u zelf in een vogel bij het inrichten van uw tuin.

De beste vogeltuinen zijn jaren oud, hebben bomen, heggen, struiken, borders met bloemen, een groente/kruiden tuin, een gazon en schuttingen. Planten leveren niet alleen bescherming of een nestplaats maar zijn ook een belangrijke voedselbron (insecten, zaden, vruchten, bloemen). Een verwaarloosde hoek waar vooral nuttige kruiden en distels groeien trekt ook vogels en vlinders. In de gespecialiseerde tuinboeken kunt u meer informatie vinden over de vogelvriendelijke inrichting van uw tuin.

Naast het inrichten van een vogelvriendelijke tuin met de juiste planten kunt u op een eenvoudige manier nog meer vogels lokken door het ophangen van nestkasten of het voeren in de winter.

(84)