Een moestuin is enorm populair geworden. Mensen die het geluk hebben over een eigen stuk grond te beschikken, gaan steeds meer zelf groenten kweken. Het aantal inschrijvingen voor een volkstuin overtreft het aantal beschikbare plekken.
Mensen hebben een hang naar de natuur en willen ook duurzamer leven. Zelf groente en fruit kweken in plaats van supermarktgroente is een trend geworden. Het geeft een goed gevoel om je eigen eten te verbouwen. Het past ook in de tijd van biologisch produceren, biologische foodmarkten, winkels en restaurants. Ook de corona heeft bijgedragen aan het moestuinieren. Werken in de tuin is een vrijetijdsbesteding die nog kan in de anderhalvemeter samenleving.
Het zelf eten verbouwen is eenvoudig waarbij wel een goede voorbereiding aan vooraf gaat. De bodem dient vruchtbaar te zijn wat je bereikt door tuinaarde die voldoende humus en voedingstoffen bevat. De grond dient luchtig te zijn zodat het waterdoorlatend is. Het zaaien en groeien is een proces waarbij enige geduld nodig is. Kies wel bewust welke groenten of kruiden je wil verbouwen en hou het klein. De oogst levert anders te veel op. Het is zinvol om een logboekje bij te houden waarbij je het groeiproces in kaart brengt. Met kabelbinders hersluitbaar dankzij klittenband, kun je plekken per product aangeven. Zo weet je waar wat staat.
Landbouw in de stad
In met name grote steden als Amsterdam en Utrecht zijn er moestuinbakken die in wijken worden neergezet. Het is een trend van stadslandbouw. Stukjes braakliggend grond worden getransformeerd naar moestuinen voor bewoners. Ook scholen, zorginstellingen en woningcorporaties ondersteunen de vergroening van de stad. Naast bewustvorming leveren de moestuinplekken ook cohesie en sociaal verkeer op tussen bewoners.
Buiten werken is goed voor het lichaam en geest. Een moestuin bijhouden vereist enige discipline en het is lichamelijk inspannend. Tuinieren is echter ook weer ontspannend en geeft rust. Het levert ook nog eens verse en bovenal gezonde groenten op vol met vitamines en mineralen.
(128)