Moestuin De Sik

Een nieuwe boom in uw tuin?

In veel tuinen zien we wel één of meerdere bomen terug. Of u nou vogels wilt aantrekken, of een natuurlijke schaduwplek in uw tuin wilt creëren: bomen vrolijken uw tuin absoluut op. In dit artikel gaan wij in op twee enorm populaire bomen: de plataan en de leilinde. U zult erachter komen dat leiplatanen en leilindes goed vergelijkbaar zijn. Uiteraard is het belangrijk dat u deze bomen ook mooi houdt, dus geven we u graag wat informatie over de snoeiperiode van platanen en geven we u antwoord op de vraag: wanneer leilinde snoeien?

Plataan

Van oorsprong zijn platanen, gezien hun grootte, geen tuinbomen. Platanen groeien in hoog tempo, waardoor u snel een afscheiding kunt creëren. In tuinen zien we twee verschillende platanen, namelijk:

  • Dakplatanen;
  • Leiplatanen.

Een dakplataan is één van de populairste dakbomen. Kenmerkend voor dakbomen is dat deze in omhoog groeien. Een dakplataan zal goed gesnoeid moeten worden om de prachtige vorm te behouden. Helaas is dit niet het gemakkelijkste klusje, maar als u de snoei overslaat, zal de plataan niet stoppen met groeien. Met andere woorden: met de keuze om de snoei over te slaan, kiest u indirect voor een grote boom in uw tuin. Ook een leiplataan zult u goed moeten bijhouden qua snoei. Het verschil tussen dakplatanen en leiplatanen is dat leiplatanen een normale groeiwijze hebben, maar ook deze boom kan erg groot worden. Nou zult u zich afvragen: wanneer plataan snoeien? U kunt een plataan het beste snoeien tussen oktober en februari.

Leiplatanen en Leilindes

Net als de leiplataan is de leilinde een leiboom. Beide bomen groeien op een rek van bamboe, wat een mooie groei bevordert. De leilinde wordt erg vaak aangeschaft om zijn mooie grote, groene bladeren; dit is tevens een veelgehoord argument bij de aanschaf van een leiplataan. We kunnen dus gerust zeggen dat deze bomen vergelijkbaar zijn, behalve wat betreft de ideale snoeiperiode: de leilinde kunt u het beste tussen december en februari snoeien.

(1576)