Plateaulift in de tuin

Tuin toegankelijk voor rolstoel maken

Er wordt veel gezorgd voor de toegankelijkheid van een rolstoelgebruiker in het huis of gebouw en de toegang naar de voordeur. Maar ook de omgeving van de kavel mag rolstoelvriendelijk zijn. Hoe pak je dat aan?

Niet alleen de voordeur doorgang moet gelijkvloers of laagdrempelig zijn voor een rolstoel maar ook de oprit naar de voordeur en de voortuin moet vrij zijn van obstakels. Het is dan ook de toegang tot de kavel van de woning dat aangepakt moet worden.

Stoep

Het trottoir is het grootste obstakel naar de kavel van de woning die behoorlijk hoog kunnen zijn. Hierdoor kan de rolstoelgebruiker niet zelfstandig de kavel van de woning bestreden en moet de trottoirband verlaagd worden.

Tuin

Ook hier geldt net zoals alle ruimtes binnenshuis dat de doorgang breed genoeg moet zijn voor de rolstoel en de weg vrij is tot aan de voordeur daar waar de drempel bij de voordeur al verlaagd is.

Bij de achtertuin geldt hetzelfde principe alleen is er meer nodig dan alleen een brede doorgang. Er zijn immers tuinen die uitkomen op een smalle steeg of hoogteverschillen heeft.

Uiteraard geldt dit niet voor woningen maar ook voor gebouwen, openbare plekken en verzorging instanties. De ruimte om de gebouwen heen moeten optimaal aangekleed worden zodat rolstoelgebruikers hier zo zelfstandig mogelijk doorheen kunnen bewegen.

Hoogteverschil

Voor hoogteverschillen in de route naar de voordeur of hoofdingang zijn er manieren om dit aan te passen:

  • rolstoel oprit aanleggen
  • (hef)plateau naast trappetjes plaatsen

Het aanleggen van een oprit naar de ingang heeft bij grote hoogteverschillen wat meer werk nodig dan een laag verschil. De ruimte die gebruikt moet worden op de oprit aan te leggen is dan ook groter. Hierbij zie je vaak een zigzag weg naar de ingang toe. Bij lage hoogteverschillen is een verschuining van het grondwerk naar de ingang toe al voldoende.

Voor ongelijke grond hoogten rondom de woning of gebouw worden terras trappen aangelegd om alles zo horizontaal mogelijk te houden. Maar bij rolstoelen geeft dat wel problemen. Het plaatsen van een hefplateau of plateaulift naast de trap is een veelvoorkomende oplossing.

(736)