Tuin op het noorden – hoe zit dat ook alweer?

Je kent het vast wel, je ziet een fantastische woning en dan valt je blik op de tekst ‘tuin op het noorden’. Meestal betekent dit teleurstelling. Je hoopte op een zonovergoten tuin op het westen, zuiden of liever nog op het oosten. Kritisch zijn is goed, maar het is wel belangrijk realistisch te blijven. Zeker in deze oververhitte woningmarkt. We weten dat een tuin op het zuiden of westen garant staat voor vele zonne-uren, maar hoe zit dat nou bij een tuin op het Noorden?

Wanneer zon in tuin op Noorden?

Het grootste deel van de dag is er schaduw in een tuin op het noorden. Hoewel de tuin achterin, van mei tot oktober fatsoenlijke avondzon kan krijgen. Zeker als je een diepe tuin hebt, dan heb je overdag achter in de tuin zonlicht. En in de zomer, als de zon hoog genoeg is, bereikt vaak een groot deel van de tuin omdat de zon over het huis komt. Op de afbeelding zie je de schaduwplekken in de ochtend, middag en avond bij een tuin op het Noorden.

tuin op het noorden

ochtend                        middag                     avond

Video Timelapse – Tuin op het Noorden

Het blijft lastig voor te stellen hoeveel schaduw je in de tuin zult hebben. In het filmpje hieronder zie je een timelapse van een tuin op het Noorden. Je ziet goed wanneer er schaduw is gedurende de dag.

Welke planten voor tuin op het Noorden

Probeer bosplanten, zoals helleborine, sneeuwklokjes en pulmonaria, die vroeg bloeien, voordat de boomtoppen het licht afschermen. Ook in de zomer kunnen deze doorgroeien, ondanks de schaduw. Planten die het ook goed doen zijn:

Bergenia ‘Eroica’: deze groenblijvende vaste planten met trossen klokvormige roze of witte bloemen doen het goed in beschutte halfschaduw.

Helleborus: deze vaste planten, ook bekend als de kerst- of Lenteroos, hebben elegante bloemen die ideaal zijn om wat kleur toe te voegen aan de naar het noorden gerichte, schaduwrijke tuinen.

Vergeet-me-nietjes: deze prachtige felblauwe bloemen zijn ideaal voor schaduwrijke gebieden, ze zijn onderhoudsarm maar vereisen regelmatig water en zouden het eigenlijk goed doen in gebieden die te nat zijn om andere planten te ondersteunen, zoals rond een schaduwrijke vijver.

Klimop: deze struik houdt van droge schaduw en is perfect om op te groeien tegen een met schaduw bedekt hek. Zoek er een met bont blad en je kunt interesse toevoegen en een schaduwplek oplichten met gele vlekken.

Chaenomeles x superba: deze zijn ideaal voor tuinen op het noorden en groeien in een breed scala van bodems. Gevoelige lentebloesems worden gevolgd door geurig fruit en zullen voor elke muur interessant zijn.


Wilde wingerd: de karmozijnrode kleur van deze snelgroeiende klimmer zal wat kleur toevoegen aan schaduwrijke hoeken. Is er een plek in je tuin die wat zon ontvangt? Laat het hier groeien en je zult merken dat de kleuren veel levendiger worden.

Akebia quinata: deze klimmer heeft een intense kleur, aromatische bloei en is perfect voor de schaduw. Het kan snel groeien, dus het kan regelmatig snoeien vereisen.

Clematis ‘Piilu’: deze struik produceert prachtige bloemen en bladeren, heeft weinig snoei nodig en is geschikt voor de meest schaduwrijke naar het noorden gerichte muren.

Ervaringen met tuin op Noorden?

Uiteraard is de ene tuin niet te vergelijken met de andere tuin. Hoeveel zon je krijgt is ook afhankelijk van de diepte van de tuin en de breedte van de tuin. Daarom zijn wij erg benieuwd naar ervaringen van mensen met een tuin op het noorden. Laat je comment/reply achter en vertel ons jouw beleving! Daarmee help je ook anderen 😉

(40937)

Geef een reactie