Tips voor het sproeien van de tuin

De zomer komt er langzaam weer aan. Dat betekent dat ook de tuin weer onderhouden moet worden en dus ook van voldoende water worden voorzien. Kwekerij de Groot geeft een aantal tips.

#1 Niet te vaak en te veel sproeien

Wanneer het echt warm wordt en je tuin al lange tijd heeft droog gestaan is het erg verleidelijk om elke dag enorme hoeveelheden water te sproeien. Dit heeft echter niet al teveel effect op de groei van je tuin. Bij warme dagen is het twee keer per week besproeien van je tuin meer dan voldoende. Daarbij is het ook belangrijk dat er niet teveel water gesproeid wordt. Het is namelijk niet de bedoeling dat na het sproeien de gehele tuin vol met plassen water staat.

#2 Voorkom dat je bladeren nat worden

Gedurende het sproeien is het belangrijk dat de bladeren van je planten zo droog mogelijk gehouden worden. Wanneer er overdag zich nog druppels water op de bladeren bevinden, bestaat de kans dat deze bladeren worden verbrand door de zon. Niet alleen overdag heeft dit een negatief effect, maar ook ‘s nachts want dan zijn de planten tijdens een koude nacht gevoeliger voor het oplopen van ziektes.

#3 Sproei rondom de planten

Wanneer je ervoor kiest om handmatig te gaan sproeien is het belangrijk dat je rondom de planten gaat sproeien. Wanneer je het aan een kant van de plant gaat doen zal hierdoor een scheve wortelgroei kunnen ontstaan, omdat de kant van de plant meer water zal krijgen. Het beste is om een groot gebied rondom de plant te besproeien.

#4 Besproei de tuin in de avond of in de ochtend

Het beste moment om de tuin te besproeien is vroeg op juist laat op de dag. Dit komt omdat de plant dan meer kans heeft om het water op te nemen dan midden op de dag. Midden op een warme zomerdag zal het water namelijk veel sneller verdampen door de warme zon. Het is niet alleen moeilijker voor de planten om overdag het water op te nemen, maar daarnaast bestaat ook de kans dat de bladeren van de plant worden verbrand.

(640)