Balkontuin

Al eens gedacht aan een balkontuin?

Nu de zomer eraan komt gaan alle tuintjes weer bloeien vol met mooie kleuren. Ook de moestuintjes worden weer klaargemaakt en aangevuld. Voor mensen met een grote tuin is het mogelijk om een tuinkas te plaatsen, of een groot stuk gras aan te leggen. Dit is helaas niet mogelijk voor mensen op een etagewoning. Toch hoeft dit niet te betekenen dat er geen mogelijkheid is voor een groen uitzicht. Steeds vaker staan ook balkonnetjes vol van kleur door speciale bloembakken.

Welke bloemen en planten

Op een balkon kan meer staan dan veel mensen denken. Het is hierbij ook vooral een kwestie van het benutten van de ruimte die je hebt. Gebruik bijvoorbeeld de afscheidingswand met de buren voor een klimplant. Klimplanten zijn o.a.: Klimop, passiebloem, slematus of hop. Verder kunnen alle bloemen en planten voor buiten, ook op een balkon staan. Let er hierbij op dat als je een balkon op het zuiden hebt, waar de zon vol opstaat, deze planten en bloemen wel genoeg water krijgen. Ook niet alle bloemen vinden het fijn om vol op de wind te staan. Het is dus geen overbodige luxe om een klein windschermpje aan te schaffen voor winderige dagen.

Handige tips

Zoals hierboven vermeld is het goed om genoeg water te geven. Om ervoor te zorgen dat ze ook weer niet teveel water krijgen, is het handig om potten met een gat erin te nemen. Op die manier wordt het overtollige water dat niet wordt opgenomen ook weer afgevoerd. Omdat de potten niet op aarde, maar een balkon staan, is het echter wel aan te raden om een schaal onder de potten te plaatsen zodat het water niet over je hele balkon druipt. Dit is dan gelijk een kleine reserve voor de planten om op te nemen.

De aarde in een gewone tuin blijft luchtig en soepel door allerlei organisme. Als je potaarde gebruikt en hoog boven de grond woont, zullen deze beestjes niet snel te vinden zijn. Ga daarom eens een keer op jacht naar wat wormen. Het klinkt misschien een beetje vies, maar door deze in de potgrond te laten wroeten gaat de kwaliteit van de grond waar de planten en bloemen instaan een stuk omhoog.

Probeer naast bloemen en planten ook eens om groente en fruit op het balkon te kweken. Verse producten smaken altijd beter en het is leuk om een eigen moestuintje te hebben. Niet alle kruiden en groenten/fruit zullen het op een balkon erg goed doen, maar het is zeker mogelijk om te experimenteren met bramen, aardappel, wortelen, aardbeien, munt en rozemarijn. En dat zijn slechts enkele voorbeelden.

(246)