De mooiste verlichting voor in de tuin

Je hebt tegenwoordig zoveel verschillende soorten tuinverlichting, dat je misschien door de bomen het bos niet meer ziet. Want wat is nu mooi en geschikt voor jouw tuin?

De voordelen van tuinverlichting

Tuinverlichting is niet alleen mooi, maar ook functioneel. Het biedt een stukje veiligheid, doordat het inbraken voorkomt en je goed het pad naar de voordeur kunt zien. Daarnaast zorgt het voor wat meer gezelligheid, doordat je in de zomer nog heerlijk in de tuin kunt zitten zonder dat het al helemaal donker is, en doordat de tuin er ook van binnenshuis mooi uitziet!

Wandlampen

Wil je graag meer diepte creëren? Ga dan voor een wandlamp aan de schutting of muur. Met kleine spots kun je bijvoorbeeld details uitlichten, of ga voor zacht diffuus licht voor wat meer sfeer. Door wandlampen op te hangen aan je schutting of muur komt ook dit onderdeel mooi tot zijn recht. Wil je graag een duurzame optie? Ga dan voor solar tuinverlichting, verlichting die werkt op zonne-energie. Zo heb je niet alleen duurzame wandlampen, maar ook heel praktische!

Grondspots

Een grondspot is een lamp met een heel hoge lichtintensiteit. Heb je een balkon? Dan kun je beter niet voor grondspots kiezen, omdat deze verlichting dan veel te fel is. Maar in een wat grotere tuin kunnen grondspots heel mooi zijn. Met grondspots kun je bepaalde delen van de tuin accentueren, bijvoorbeeld een mooie boom. Je kunt ze verwerken in een bloembak of de bestrating.

Staande lampen

De meest populaire vorm van tuinverlichting is toch wel de staande lamp. Deze is er in veel verschillende soorten en maten, van een lantaarnpaal tot een kleine sokkellamp. Een staande lamp zorgt voor een heel sfeervolle verlichting in de tuin en kan op allerlei plekken in de tuin worden toegepast, bijvoorbeeld bij de oprit of op het terras. Je hebt tegenwoordig staande lampen met een bewegingssensor, deze springen aan wanneer ze beweging detecteren. Dat betekent dat ze alleen aangaan wanneer je licht nodig hebt. Daarnaast heb je grotere lantaarnpalen, sokkellampen, en prikspots.

Buitenspots

Wil je graag een bepaald onderdeel van de tuin accentueren? Dan kan dat, naast grondspots en een wandlamp, ook met buitenspots. Je kunt kleinere spots gebruiken om planten uit te lichten, en grotere spots voor bijvoorbeeld het uitlichten van een boom. Ook kun je buitenspots heel goed gebruiken voor het verlichten van gevels.

Onderwaterverlichting

Heb je een vijver of fontein in je tuin? Verdiep je dan zeker eens in onderwaterverlichting. Met deze verlichting heb je ook ‘s avonds goed zicht op de vissen in de vijver, en daarnaast ziet het er ook nog eens heel mooi uit. Onderwaterverlichting is ook belangrijk voor de veiligheid, helemaal wanneer de vijver vlakbij het looppad ligt, want je wilt natuurlijk geen natte voeten wanneer het buiten donker is!

(79)