De verzorging van de Leylandii coniferen

Wanneer je pas een huis in een nieuwbouwwijk hebt gekocht en je wilt een groene afscheiding voor je tuin, dan is de conifeer daar geschikt voor. Een groene afscheiding is mooier dan een van hout of steen. Omdat je echter snel in je tuin geen inzicht wilt hebben, wil je een groene afscheiding die snel geen doorkijk meer biedt. Je moet een haagplant hebben die bij je tuin past. De haagplant moet winterhard zijn. Er zijn meerdere haagplanten die daarvoor in aanmerking kunnen komen zoals de conifeer, taxus en heester. Vaak wordt er voor coniferen gekozen. Ze groeien over het algemeen vrij snel en hebben niet veel onderhoud nodig.

De Leylandii conifeer 
Bij een goede lichtinval kunnen deze coniferen tot wel 80 cm per jaar groeien. Ze horen daarbij tot de snelst groeiende. Wanneer je de keus maakt om de groene Leylandii conifeer te gebruiken, moet je er rekening mee houden dat ze de eerste jaren een open groeiwijze hebben. Daarom zal het ondanks de snelle groei enkele jaren duren voordat je volledig afgeschermd zult zitten in de tuin. Als je echter de Castlewellan Gold conifeer gebruikt, heb je daar geen problemen mee. Ze groeien vanaf de eerste jaren veel compacter dan de Leylandii conifeer. Bij gebruik van deze soort zul je sneller vrij komen te zitten in je tuin. 

De Gele Leylandii conifeer 
Deze soort conifeer kan worden beschouwd als een van de snelst groeiende. Wanneer je snel een hoge haag wilt hebben, ben je verplicht hem minimaal tweemaal per jaar te snoeien. Wanneer je een tuin aanlegt en je gebruikt deze conifeer als haag, ben je ervan verzekerd dat je binnen een paar jaar helemaal vrij komt te zitten. 

De verzorging. 
Wanneer je deze conifeer gaat snoeien, moet je erop letten dat je hem niet te breed laat uitgroeien. Zou je dat wel doen dan kan zo’n haag gemakkelijk een meter breed worden. Dat is verloren ruimte van je tuin. De beste snoeitijd van een coniferen haag is eind mei of begin juni. Je moet hem in ieder geval snoeien voor de langste dag. Wil je de haag netjes de winter in laten gaan, kun je hem in een augustus nogmaals snoeien. Je moet hem zeker niet meer in september gaan snoeien, omdat dan de kans op vorstschade te groot wordt. Haal bij het snoeien de dikkere takken weg. Je moet zo’n dikkere tak snoeien net boven een naar binnen wijzende tak. De nieuwe groei, zal dan naar binnen zijn waardoor de haag niet naar buiten zal uitgroeien. Het snoeien is eigenlijk de enige verzorging die ze nodig hebben. Soms een beetje bijmesten in het voorjaar is voldoende voor deze plant. De meststof in het voorjaar is goed bij deze plant, omdat ze dan weer gaan groeien. De grond voor deze conifeer mag niet te nat, maar ook zeker niet te droog zijn. Ze zijn geschikt om in de schaduw te staan, maar ook in de halfschaduw of zon. Daarom zijn deze Leylandii coniferen zo geschikt om als haagplant te gebruiken.

Bron: www.tuinenmagazine.nl

(373)