Afbeelding van een tuin met water

Een lamellendak als verlengde van je huis

Een lamellendak is anno nu ontzettend populair. Maar wat is het eigenlijk, zo’n lamellendak? Wij leggen je uit wat het is en waarom ook jij een lamellendak in je tuin wilt hebben voor aankomende zomer, herfst en winter.

Een lamellendak, wat is het?

Een lamellendak is niets meer als een terrasoverkapping, waarbij het dak gemaakt is van lamellen (zoals de naam al zegt). Het is een vaste overkapping die vaak tegen het huis geplaatst wordt en dus een verlengde van je huis is. Als het zonnetje flink schijnt, kan je de lamellen eenvoudig kantelen, waardoor een dak ontstaat. Zo heb je dus altijd een beetje schaduw in de tuin. En als de zon in felheid weer wat afneemt, kan je de lamellen weer openzetten, zodat je weer een mooie dosis vitamine D op kan doen. Klinkt goed, toch?!

Het verschil met een parasol en zonnescherm

Nu denk je: tja, waarom heb ik dit nodig? En dat begrijpen wij maar al te goed. We neigen toch sneller naar een parasol of zonnescherm. Het verschil tussen een lamellendak en de twee hiervoor genoemde opties zijn dat een lamellendak elke weersomstandigheid aankan. Gaat het plots wat harder waaien? Dan moet je je parasol inklappen of zonnescherm inhalen. Een lamellendak kan wel tegen een stootje.

Met een ingebouwde regen- en sneeuwsensor kan je op elk gewenst moment buiten zitten. Als het begint te regenen, zullen de lamellen automatisch kantelen waardoor er een dak ontstaat. Zo kan je ook op de wat minder zonnige dagen buiten zitten. En gaat het sneeuwen? Dan kantelen de lamellen weer ‘open’, omdat de lamellen anders kapot kunnen gaan door het gewicht. Maar eerlijk is eerlijk, wie zit er met een paar graden onder nul nog in de tuin? Ons niet gezien!

Je eigen lamellendak ontwerpen

Er zijn tegenwoordig veel aanbieders waarbij je je lamellendak helemaal naar wens samen kan stellen. Wel zo fijn, want zo’n standaard showroommodel is niet iets wat overal mooi staat. Een beetje research van tevoren is overigens wel handig.

(117)