Graszoden

Gazon in de tuin – Kies ik voor echt gras of kunstgras

Tegenwoordig vinden we in bijna elke tuin wel een groene mat terug. Niet zo gek ook want het ziet er prachtig uit. Daarnaast is ook nog eens veilig voor kinderen om op te spelen. Dat er een groene strook in de tuin komt, is zeker. Maar waarvoor kiezen we? Echt gras of kunstgras? Beide varianten hebben eenmaal voor- en nadelen. Wij hebben deze voor u op een rijtje gezet. Maar de keuze is aan u!

Een echte grasmat

In het overgrote aantal van de tuinen ligt een echte grasmat. Vooral in tuinen die al jaren geen rigoreuze opknapbeurt hebben gehad zien we bijna altijd gras terug. Vroeger zag kunstgras er namelijk een stuk ‘nepper’ uit dan dat tegenwoordig geproduceerd wordt. 

Veel mensen kiezen voor echt gras omdat het een natuurlijk product is. De geur van vers gemaaid gras en ochtenddauw is niet na te bootsen met kunstgras. Voor kinderen en huisdieren is echt gras ook prettiger. Gras is namelijk wat zachter dan kunstgras. Huisdieren vinden dat een stuk lekkerder liggen. Voor kinderen is het ook prettiger spelen. Daarnaast kan kunstgras ontzettend warm worden als de zon er een tijdje op staat. Je kan daadwerkelijk je voeten hieraan verbranden. Vooral in de zomerperiode wanneer je graag buiten bent, kan dit een probleem zijn. Gras is daarnaast een milieubewuste keuze. Bij regenval wordt water beter opgenomen in de grond. Ook ben je een stuk voordeliger uit in aanschafprijs. 

Wat zijn dan de nadelen? Ten eerste dat het behoorlijk wat onderhoud vraagt. Je moet gras op regelmatige basis maaien. Ook moet gras gesproeid worden (afhankelijk van het weer), zeker in de warme periode van het jaar. In het voorjaarseizoen moet het gras misschien opnieuw ingezaaid worden of zelfs nieuwe graszoden geplaatst worden. 

Zeker na een zeer droge periode is dit meestal nodig. Gras blijft dan ook niet mooi groen maar slaat gelig en dor uit. 

Een kunstgras mat in de tuin. 

Waarom zouden we voor kunstgras kiezen als je net zegt dat het er nep uitziet? Dat was jaren geleden zo. Tegenwoordig zijn er kunstgrasmatten die bijna niet meer van echt te onderscheiden zijn. Het voordeel daarvan is je een mooie uitstraling hebt in de tuin en ook nog eens onderhoudsvrij bent. JE hoeft niet te maaien, niet te sproeien en niet te bemesten. Ook voor hooikoortsklanten is het prettig dat ze niet allergisch kunnen zijn voor kunstgras.

Het nadeel van kunstgras is dat het ontzettend duur is. De varianten die nog redelijk betaalbaar zijn, zien er toch een stuk nepper uit. Wil je echt nepgras, dan zal je flink in de buidel moeten tasten. Daarnaast is het ook geen hele fijne ondergrond doordat het zo warm wordt op de momenten dat je juist buiten bent. 

 

(89)