Tuin-vragen | Kunstgras Huis

5 tips om minder tijd kwijt te zijn aan tuinonderhoud 

Als je een tuin hebt, dan moet je die natuurlijk wel onderhouden. De ene vindt dit geen probleem, maar de ander heeft hier weer echt een hekel aan. Toch moet tuinonderhoud wel regelmatig gebeuren, want anders groeit de tuin in no time uit tot een flink oerwoud. Onkruid groeit namelijk veel sneller dan je misschien denkt! Gelukkig kun je het tuinonderhoud voor jezelf een stuk makkelijker maken met de volgende tips.

Tip 1: Gebruik kunstgras
Kunstgras past perfect in een onderhoudsarme tuin, want je hoeft er nauwelijks nog wat aan te doen als het eenmaal in je tuin ligt. Ook komt er helemaal geen onkruid meer kijken! Kunstgras laat (mits goed gelegd) goed water door, dus dat is ook beter dan een betegelde tuin, waar het water vaak op blijft liggen. Wil je zeker weten dat kunstgras netjes en secuur gelegd wordt? Schakel dan een professional in zoals bijvoorbeeld Kunstgras Huis, want als je het zelf doet en je legt het verkeerd, dan kun je flink in de problemen raken.

Tip 2: Gebruik goede methoden om onkruid te bestrijden
Onkruid is erg vervelend als je het eenmaal hebt, want het kost veel werk om onkruid te bestrijden. Gelukkig bestaan er twee goede methoden die je veel tijd kunnen besparen:

  • Schoffelen: schoffel de grond een keer per week. De grond wordt dan een beetje rul, waardoor onkruid niet goed kan wortelen.
  • Kokend water gebruiken: onkruid kun je weghalen tussen de tegels en grind door er kokend water overheen te gieten. Het onkruid gaat dan dood en als je het een aantal keer herhaalt, dan blijft onkruid ook echt weg. Deze methode is trouwens ook nog eens beter voor het milieu, want er komen geen giftige stoffen aan te pas!

Tip 3: Schakel een hovenier in
Een hovenier inschakelen kan veel voordelen hebben, want hij of zij komt dan regelmatig langs om je tuin te onderhouden. Je neemt dan een soort abonnement af en betaalt een vast bedrag, waarna de hovenier je tuin komt verzorgen. Je bent uiteraard wel wat geld kwijt, maar kunt dan wel genieten van een fraaie tuin. 

Tip 4: Groenblijvende bodemdekkers planten
Bodemdekkers zijn eigenlijk planten die vlak boven de grond groeien. Bodemdekkers groeien erg snel en vormen dus al snel een dichtbegroeide ondergrond. Plant je ze om vaste planten in je tuin, dan zullen deze planten dichtgroeien. Het resultaat is vaak erg mooi, want het vormt dan een geheel met de rest van je planten. Ook vragen bodemdekkers maar weinig onderhoud en groeit er nauwelijks onkruid doorheen en daarnaast zijn bodemdekkers erg goed om (regen)water af te voeren in je tuin.

Tip 5: Kies vaste planten die in de tuin kunnen blijven staan
Als je het tuincentrum bezoekt, dan kom je de mooiste planten tegen. Maar heb je weleens de kaartjes bekeken? Veel tuinplanten hebben namelijk maar een kort leven, soms zelfs maar een jaar. Dit betekent dus dat veel planten zullen bloeien, maar daarna doodgaan en niet meer terugkomen. Je kunt daarom beter kiezen voor vaste planten en die bij voorkeur ook winterhard zijn. Ga je voor bloembollen, dan kun je het beste kiezen voor bollen die vrieskou overleven en die je dus niet uit de grond moet halen. Op deze manier krijg je vanzelf minder onderhoud aan je tuin.

Een tuin onderhouden in het najaar is soms nogal een uitdaging, maar het kan ook erg leuk zijn. Maar als je het erg druk hebt en tuinieren is niet bepaald je hobby, dan kan het erg moeilijk worden om er tijd voor vrij te maken. Daarom doe je er verstandig aan om bij de aanleg van de tuin al te bedenken wat je eigenlijk wilt. Wil je graag een fraaie tuin, maar liever niet teveel tijd kwijt zijn aan onderhoud? Volg dan deze 5 handige tips op!

(130)