Laurier nobilis

Hoe kies je juiste Laurier

Laurier komt in een hoop verschillende vormen. Wanneer je laurier wil gaan kopen voor welke toepassing dan ook dan is het belangrijk om van te voren te weten wat het verschil is tussen de verschillende soorten laurier en welke dus het beste pas bij wat jij wil met de laurier. In de deze tekst gaat het vooral over de laurier als plant ter decoratie. Ook gaan we kijken naar de kenmerken van de laurier, zowel qua uiterlijk als qua toepassingen.

Laurier

Laurier is een plant uit de laurierfamilie. De plant staat bekend om zijn groene blad. Alle soorten laurier die er zijn, zijn winterhard en kunnen dus ook in de winter overleven. Wel tot maximaal een temperatuur van -15/-20. Sommige soorten zijn ook nog eens wintergroen. Dat houdt in dat zij in de winter ook hun groene kleur blijven behouden en dus niet uitvallen wanneer de temperatuur daalt. Dat is bijzonder aangezien dit bij de meeste planten en bomen niet het geval is. De laurier wordt ook veel gebruikt als haag. Wanneer men geen conifeer wil, maar wel een natuurlijke afscheiding wil van de tuin, planten zij een laurier. Omdat de laurier zowel in de hoogte als in de breedte groeit, zal er ook minder geplant hoeven te worden.

De laurier komt ook veel voor in de keuken als kruid. Hij wordt bijvoorbeeld gebruikt in stoofpotten of andere gerechten. De Laurier wordt dan lang tijdens het koken in het gerecht geplaatst zodat hij smaak afgeeft. Het blad zelf kan niet gegeten worden.

Verschillende soorten laurier

Er zijn dus verschillende soorten laurier. Hieronder gaan we een aantal van de variaties bekijken en wat de eigenschappen zijn bij de verschillende soorten laurier.

Prunus caucasica

De Prunus Caucasica is een plant die uitstekend gebruikt kan worden als haag. De plant groeit in de hoogte dus voor een smalle haag is hij geschikt. Voor een bredere haag kan er beter gekozen worden voor een bredere soort laurier.

Prunus lusitanica

De Prunus lusitanica ofwel de Portugese laurier is een bredere lauriersoort. Ook deze versie is uitermate geschikt als haag en een langzaam groeiende versie van de laurier. Wanneer deze laurier niet gesnoeid wordt, krijgt hij in het voorjaar kleine witte bloemetjes.

Prunus laurocerasus ‘Zabeliana’

Als laatste de Prunus laurocerasus ‘Zabeliana’. De Prunus laurocerasus ‘Zabeliana’, ofwel de laurierkers, is een bijzondere variant van de laurier. Deze plant kan enorm in de breedte groeien en wordt met die reden ook wel gebruikt om de bodem te bedekken. Het is raadzaam om er ongeveer 3 per meter te nemen zodat het mooi gevuld is. Deze versie van de laurier wordt ook in verschillende vormen gekweekt en is dus ook beschikbaar als plant op stam of als een boom.

Tot slot

De laurier is dus een veelzijdige plant die vele toepassingen kent. Naast dat de plant gebruikt wordt in voeding, is het ook een plant die gebruikt wordt ter decoratie.

(84)