algen

Hoe verwijder je algen uit je vijver?

Je hebt een mooie vijver aangelegd, in het begin mooi helder en na een tijdje wordt het water troebel. Je gaat het eens goed bekijken en dan kom je er achter dat je last hebt van algen in de vijver. Vervelend, want hoe kom je er vanaf? Zuurstofplanten zijn de oplossing als je algen uit je vijver wilt krijgen en dan ook weer mooi helder water wilt. Je wil toch ook genieten van de mooie vissen en planten? Lees het bericht door en dan weet je hoe je weer een vijver krijgt zonder algen!

Waar komen algen vandaan?

Van nature kom je in regenwater, natuurwater, leidingwater en grondwater algen tegen. Het zijn microscopisch kleine plantjes en je ziet ze niet als ze in rust zijn (kleurloos). Maar hebben zij licht en warmte en is het boven de 9 graden, dan zullen ze groeien en dan zal je zien en merken ook! Ze kunnen groen worden maar in zuur water worden ze ook bruin van kleur. Als het een langere periode warmer is, dan kan je vijver binnen een paar dagen al helemaal groen of bruin zijn.

Algen verwijderen doe je zo

Een paar tips om de algen te verwijderen uit de vijver:

  • Er zijn diverse middeltjes te koop zodat je algen uit je vijver kunt verwijderen, en dus weer helder kunt krijgen. Vaak is het maar tijdelijk, gebruik daarom plantaardige middelen.
  • Nog beter is zuurstofplanten kiezen. De planten zijn eigenlijk het middel tegen algen. Waarom? Omdat de zuurstofplanten een reinigende functie hebben. Dit komt omdat ze kooldioxide omzetten in zuurstof, maar ze nemen ook mineralen, zouten, nitraten en fosfaten op. Een groot voordeel want de algen krijgen deze als voedingsstoffen. Dankzij de zuurstofplanten kunnen algen niet groeien, dit heeft te maken met de remmende stof die zij afscheiden.

De beste oplossing om dus algen uit je vijver te verwijderen is door zuurstofplanten te plaatsen. Je kunt de hele vijver er mee vol zetten, dit ziet er nog mooi en natuurlijk uit en de algen zullen al snel verdwijnen. Zo kun jij weer genieten van je heldere vijver. Hoe eerder je de algen ziet, hoe eerder je er naar kunt handelen en dan kunnen de zuurstofplanten al snel hun werk doen. De zuurstofplanten bij Vijvermeester zijn daar speciaal voor ontwikkeld.

(82)