tuin tulpen vrouw

Tuin opknappen goedkoper?

Bijna iedereen die een huis koopt of enkele jaren ergens woont, zal niet meer tevreden zijn over het uiterlijk van de woning. Daarom worden er keukens of badkamers vervangen of wordt de tuin flink onder handen genomen. Het brengt veel kosten met zich mee, maar er lijkt een lichtpuntje te zijn. De overheid verlaagde het btw-tarief waardoor kosten lager uit zullen vallen.

Het maakt niet uit of de stratenmaker langs komt of dat je de tuin laat aanleggen door een hovenier; werkzaamheden door een vakman vallen tijdelijk onder het lagere btw-tarief van 6 procent. Eerder dacht men dat het alleen ging om werk dat door hoveniers werd uitgevoerd, maar dat blijkt niet zo te zijn. Minister Stef Blok van Wonen wist deze onduidelijkheid weg te nemen.

Het gaat om de activiteit en niet om de partij die de klus uitvoert, benadrukte Blok. Overigens geldt de verlaging van omzetbelasting enkel voor de gemaakte uren en niet op de materialen. De kosten voor stenen, planten en andere zaken blijft dus op 21 procent steken. Bouw- en tuinbedrijven profiteren dus minder van de wijziging.

Huis opfleuren

Ondanks dat de populariteit van kunstplanten toeneemt, hebben nog steeds erg weinig mensen dit soort planten en bloemen in huis. Sommigen staan er sceptisch tegenover omdat je het verschil te goed zou zien maar dat is al lang niet meer het geval. Ze zijn bijna niet meer van echt te onderscheiden en brengen juist voordelen met zich mee.

Je hoeft een kunstbloem namelijk niet te vervangen omdat ze niet kunnen verwelken. De aanschaf is wellicht duurder maar op de lange termijn zullen de kosten zich terugverdienen. Ook zijn dit soort planten hygi├źnischer omdat er geen schimmels kunnen ontstaan. De bladeren kunnen niet uitvallen, wat bij echte planten nog wel als een hekelpunt wordt gezien.

(61)