Bloementuin

Ook in de winter kweken? Onze tips

Glastuinbouw is de afgelopen decennia explosief gestegen. Omstreeks 1850 werden de eerste kassen gebouwd. Inmiddels kent Nederland zo’n 10.000 hectare aan glastuinbouw.

Een trend die zich tegelijkertijd doorzet is het hebben van een broeikas in de eigen tuin. De toename van ‘achter glas kweken’ is gemakkelijk te verklaren. Door kennisvergroting en innovatie wordt het steeds gemakkelijker om ook gedurende de winter allerlei gewassen, planten en bloemen te kweken. Wie wil dat nu niet? Het is natuurlijk ook verdomd handig om niet altijd te hoeven wachten op de lente of de zomer.

Maar hoe werkt het nu precies met een broeikas in je eigen tuin? En waar moet je allemaal op letten?

Met warmte en licht de winter door

De reden waarom veel mensen een broeikas in hun tuin hebben staan is dat door opvangen van warmte en licht optimale omstandigheden voor het kweken van gewassen, planten en bloemen ontstaan. Op deze manier kun je als hobbykweker ‘overwinteren’. Daarnaast biedt de broeikas bescherming tegen allerlei andere schadelijke winterse invloeden, zoals ongedierte en tocht. Soms kun je ook planten in een blokhut plaatsten wanneer de temperatuur te laag wordt.

Tips voor eigen broeikas

Om voor een optimaal kweekresultaat te zorgen is het belangrijk dat je met een aantal zaken rekening houdt. Hieronder.

1. Bij langere periode zon of hoge temperaturen is op tijd luchten van de broeikas belangrijk.
2. Ben je van plan om een broeikas te kopen, let dan vooral op schuine wanden van de kas. Dit zorgt voor nogal wat voordelen, zoals een betere opname van licht en warmte en een verminderde winddruk.
3. Een vergissing is dat men vaak denkt dat een broeikas op het zuiden geplaatst dient te worden. Natuurlijk is het belangrijk dat zo veel mogelijk zonlicht de broeikas bereikt, maar bij te veel zonlicht of een te hoge temperatuur gedijen de gewassen slecht.
4. Zorg dat de gewassen regelmatig water krijgen. Eén keer per dag, bij voorkeur in de ochtend. Het water mag niet te koud zijn.
5. Het regelmatig bemesten van de grond is noodzaak. In een broeikas hebben planten meer voedsel nodig dan in de open lucht.
6. Zorg dat je groenten jaarlijks of tweejaarlijks op een ander stukje grond binnen je broeikas staan. Dit heet vruchtwisseling.

Hou je bovenstaande punten goed in de gaten tijdens het kweken, dan is de kans groot dat je van een succesvolle oogst kunt genieten. Succes ermee!

(23)