Soorten schuttingen in de tuin

Voor informatie over schuttingen bent u hier op de juiste plek. Er zijn namelijk vele modellen, soorten en maten. Zo zijn er zichtdichte scherm of juist schermen met een open structuur, maar ook schermen met een combinatie van verschillende modellen die zorgen voor een afwisseling.

Houten tuinschermen

Een voordeel van een houten tuinscherm is dat ze privacy bieden, daarnaast staan deze schuttingen stevig in de grond en hebben ze weinig onderhoud nodig. Mocht je de kleur zat zijn kun je deze gemakkelijk schilderen waardoor je zelf het uitzicht kan bepalen.

Voor wie er op zoek is naar een wat creatievere schutting is het mogelijk om een gevlochten tuinscherm te kiezen. Hiervoor wordt vaak wilgenhout gebruikt, maar ook is het mogelijk om takken van de hazelaar hiervoor te gebruiken.

Kastanje treillage

Een ander mooi alternatief voor schuttingen is de kastanje treillage. Bij deze schuttingen worden dunne latjes uit het kastanjehout verbonden met ijzerdraad. Deze vorm van omheiningen zorgt voor een landelijke uitstraling. Deze schutting zie je dan ook vaak als afscheiding bij dierenerven of moestuinen. Een kastanje treillage is in vergelijking met een houten tuinscherm redelijk goedkoop en hij kan een stuk sneller geplaatst worden. Dit komt doordat ze in lange rollen worden geleverd en gemakkelijk in de grond te slaan zijn.

Houtsoorten en levensduur

De levensduur van een schutting hangt grotendeels af van het soort materiaal waarvan deze gemaakt is. Een schutting heeft in Nederland vaak zwaar te verduren onder de Hollandse weersomstandigheden, daarom is het verstandig om stevige houtsoorten te gebruiken.

Één van de meest gebruikte houtsoorten is geïmpregneerd hout, dat is hout dat met een speciaal product is behandeld. Doordat het hout met dit speciale product is bewerkt, is het hout beter bestand tegen vocht en ongedierte, waardoor de levensduur van het product toeneemt. Vaak wordt hier Grenenhout of Vurenhout voor gebruikt. De levensduur hiervan is rond de tien á vijftien jaar.

Hardhout is zoals de naam al een beetje verraad een stevig soort hout met een lange levensduur. Echter zijn er verschillende soorten hardhout, namelijk Europees hardhout wat zo’n vijftien tot vijfentwintig jaar meegaat en tropisch hardhout wat wel tot veertig jaar kan meegaan.

Onderhoudstips

Om de schuttingen die zijn gemaakt met geïmpregneerd hout te onderhouden is het mogelijk om deze schermen te behandelen met olie of beits. Dit geldt ook voor schermen die zijn gemaakt van hardhout. Echter moet je wel altijd goed controleren op het product geschikt is voor de juiste houtsoort.

(267)