Jacuzzi

Van je tuin een wellnessoord maken

Na een vermoeiende dag of een stresserende week gaat er gaat niets boven ontspannen in het comfort van je eigen tuin. Ja, een dag in de spa doorbrengen kan hemels zijn, maar diep van binnen dromen we er allemaal van om achterover te leunen in onze eigen jacuzzi of sauna. Bij voorkeur een die zich natuurlijk in ons eigen kleine groene heiligdom bevindt. Omdat er niets beters is dan ontspannen en genieten van dat zalige zengevoel van welzijn in uw tuin.

Ontspannen in Finse stijl

Een sauna of een jacuzzi kopen voor in de tuin klinkt waarschijnlijk als een gek idee, maar in Finland is het de normaalste zaak van de wereld. Wist je dat Finland, thuisbasis van de saunatraditie – meer dan drie miljoen sauna’s telt, terwijl er maar vijf miljoen Finnen zijn? Veel van deze sauna’s bevinden zich in huis, maar vaak ook in tuinen. Dat is eigenlijk niet zo verwonderlijk, want net als een jacuzzi heeft een sauna in een tuinhuisje of bijgebouw zeker zijn voordelen: De groene omgeving, ver weg van huishoudelijke taken en dagelijkse problemen, zorgt ervoor dat u automatisch ontspant.

De juiste sfeer creëren

Een jacuzzi kopen, allemaal goed en wel, maar er moet ook voor sfeer gezorgd worden. Buitenverlichting maakt het verschil als het gaat om het creëren van magische momenten in de tuin, zij het op zomeravonden, regenachtige herfstmiddagen of heerlijke lenteavonden. Maar welke tuin- of terrasverlichting moet ik kiezen? Het is natuurlijk perfect mogelijk om je tuin te pimpen met een schijnwerper die niet zou misstaan in een voetbalstadion, maar dat is niet bepaald ons idee van gezelligheid. Als je een magisch tintje en een vakantiesfeer aan je tuin wilt toevoegen, moet je moet gaan voor veel kleine lichten. En er zijn veel manieren om hiervan te profiteren: Kleed een paar bomen of je pergola aan met een lichtslinger, een eenvoudige manier die je onmiddellijk terugbrengt naar de sfeer van zomerfestivals, tuinfeesten. Nostalgie op zijn best. Ook grondlampen langs het tuinpad of de patio zijn niet alleen sfeervol, maar ook handig. Gelukkig zijn tuin- en terras-ledlampen niet langer synoniem met een ‘coole’ look: ze komen in allerlei warme tinten voor die je humeur meteen zullen verbeteren.

Gezondheid

Het is gezond om uw lichaam na een kwartier in de sauna of de jacuzzi te laten afkoelen. Geniet van de frisse lucht of neem een snelle duik in het zwembad als dit er is. De overgang van heet naar koud is niet alleen een verkwikkend gevoel, het helpt ook je lichaam om verkoudheden te bestrijden. Bij wat minder goed weer is het leuk om even op adem te komen onder een terrasoverkapping met een verwarmingselement.

(62)