Regen irrigatie tuin

Beregeningssysteem voor de tuin – hoe aanleggen?

Een tuin met planten, struiken, bloemen en bomen heeft water nodig. Dat water komt niet altijd uit de hemel vallen. In de zomer valt er soms dagenlang geen regen en bij hoge temperaturen is het belangrijk om je tuin van water te voorzien. Het installeren van een beregeningssysteem biedt in dat geval uitkomst. Hier ontdek je wat je daarvoor nodig hebt en hoe je dat doet.

Maak een sproeiplan

Een beregeningsysteem is voor allerlei soorten tuinen, van klein tot groot geschikt. Het is zelfs handig om de planten op je balkon of dakterras op deze manier van water te voorzien. Je begint in elk geval met het maken van een sproeiplan. Teken de tuin na op schaal en het is handig om dat op blokjespapier te doen.

Sproeisysteem samenstellen

De volgende stap is het samenstellen van een sproeisysteem. Er zijn verschillende soorten sproeiers te onderscheiden, zoals een pop-sproeier voor een gazon. Zo is er ook de mogelijkheid om voor een beregeningssysteem voor borders te kiezen. Of een druppelsysteem aan te schaffen. Bij een gemixte tuin met borders en gazon is het mogelijk om sproeisystemen met elkaar te combineren.

Sproeier verbinden met leidingen

Om water uit de sproeiers te krijgen, is het belangrijk deze te koppelen aan een waterpunt en daar zijn leidingen voor nodig. Hierbij gebruik je ook koppelstukken. De sproeiers zijn met elkaar te verbinden in de richting van een waterpunt. Het is overigens niet moeilijk om zelf het complete beregeningssysteem aan te leggen in de tuin. Om het systeem goed aan te leggen, is het wel van belang altijd de stappen in de handleiding van het aangeschafte beregeningssysteem te volgen.

Extra gemak met automatisch beregeningssysteem

Het beste moment om de planten en het gazon te besproeien is voordat de zon opkomt. Doe je dat in de avond dan heb je de kans dat het gesproeide deel vochtig blijft. Hierdoor bestaat de kans op het groeien van schimmels en dat wil je liever niet. Om nu iedere keer voor zonsopgang vroeg het bed uit te gaan en de kraan open te draaien, is wat uiteraard wat teveel gevraagd. Daar is dan ook een handig alternatief voor beschikbaar in de vorm van een beregeningscomputer. Daarmee maak je het beregeningssysteem helemaal compleet. Het is met de computer mogelijk om vooraf aan te geven wanneer je de tuin wilt laten besproeien. Overigens werkt een beregeningssysteem ook zonder computer, maar dan is handmatige bediening uiteraard nodig.

(425)