Hoe kan ik ongedierte bestrijden in mijn tuin?

Ongedierte in uw tuin kan erg verveld zijn voor uzelf, uw kinderen, huisdieren of bezoekers. We willen allemaal kunnen genieten van onze tuin en ongedierte mag daarbij de pret natuurlijk niet drukken. De tuin is niet alleen voor ons een ideale plek om er in de zomer te zitten maar ook voor ongedierte. Denk bijvoorbeeld aan muggen, wespen, slakken, motten, kakkerlakken, bijen, bladluizen, vliegen, spinnen etc. Mede door de globale verwarming van de aarde lijkt het erop dat er steeds meer ongedierte bijkomt in ons kikkerlandje, tijd om dat te bestrijden en onze tuin er weer tiptop uit te laten zien!

Plaagdieren

Dieren die we bestempelen als ongedierte worden ook wel plaagdieren genoemd. Er is geen exacte definitie voor een plaagdier en daarom lastig te zeggen wat nou wel en geen ongedierte is. Bij ongedierte moet je vooral denken aan dieren die worden beschouwd als ongewenst en in sommige gevallen beschadigend. Er kan geen exacte definitie gegeven worden aan plaagdieren aangezien ze in bepaalde gebieden of door bepaalde bevolkingsgroepen niet als ongewenst worden beschouwd en zelfs nuttig kunnen zijn.

Plaagdieren worden soms als beschadigend beschouw omdat ze het boeren bijvoorbeeld erg lastig kunnen maken op het platteland. Andere plaagdieren zijn weer daadwerkelijk gevaarlijk en vormen een groot risico bij het verspreiden van ziektes. Dan is er ook nog een groep ongedierte die wordt bestempeld als ‘eng’, dit is uiteraard de meest subjectieve groep. Bij deze groep kun je denken aan dieren zoals mieren of kakkerlakken.

Slakken bestrijden

Heeft u last van slakken in de tuin? Erg vervelend maar het wordt over het algemeen aangeraden om de slakken te verplaatsen. Pak ze op en zet ze naast de tuin, gooi er absoluut niet mee! Wanneer je tuin er netjes bijligt zullen er minder slakken op afkomen, aangezien ze geen plek hebben om te schuilen. Geurende planten houden slakken ook uit uw tuin.

Kakkerlakken

Heeft u last van kakkerlakken in de tuin? Kakkerlakken behoren absoluut tot de groep ‘enge plaagdieren’. Waarschijnlijk krijg je al kriebels bij het denken aan kakkerlakken. Probeer als eerst te achterhalen waar ze vandaan komen, want kakkerlakken planten zich ontzettend snel voort. Vervolgens kunt u gebruik maken van speciale bestrijdingsmiddelen tegen deze ongedierte.

Muizen of ratten

Muizen of ratten in de tuin? Altijd nog beter dan in huis! De meest voor de hand liggende oplossing is de muizen of ratten te lokken met een voerdoos. Ouderwetse muizenvallen waarbij het dier wordt geplet, ben ik geen voorstander van.

(534)