zonnepanelen in de tuin

De voor- en nadelen van zonnepanelen in de tuin

Is het om een bepaalde reden niet mogelijk om zonnepanelen op je dak te laten plaatsen en wil je toch graag zonnepanelen aanschaffen? Denk er dan eens over na om zonnepanelen in je tuin te laten plaatsen. Hieronder de voor- en nadelen van zonnepanelen in de tuin.
Is jouw dak niet geschikt omdat het volledig in de schaduw ligt of omringd wordt door bomen of andere objecten? Of ben je in het bezit van een monumentaal pand en lukt het niet om een vergunning voor zonnepanelen te krijgen? Dan is het altijd nog mogelijk om zonnepanelen in je tuin te laten plaatsen.

Voordelen zonnepanelen in de tuin

Zonnepanelen hebben in de tuin meer ruimte aan de onderkant om af te koelen, zodat de panelen minder warm worden. Dit komt het rendement ten goede, omdat panelen bij extreme warmte, minder rendement opleveren omdat de panelen hun warmte niet goed kwijt kunnen. Zonnepanelen in de tuin leveren daarom al snel meer rendement op. Ook zijn zonnepanelen op de grond in de tuin makkelijker schoon te maken en te ontdoen van bladeren of ander vuil en eenvoudig in de meest ideale opstelling te plaatsen, zodat ze het meeste rendement kunnen behalen.

Nadelen zonnepanelen in de tuin

Er zijn echter ook nadelen verbonden aan het laten plaatsen en aansluiten van zonnepanelen in de tuin. Je moet er goed aan denken dat zonnepanelen stevig geplaatst moeten worden met een stevige basis of verankering. Ook heb je lange kabels die je weg moet zien te werken, wat lastiger is in een tuin dan op een dak. Tevens staan deze panelen vaak in het zicht, wat wellicht een minder mooi aanzicht aan je tuin geeft en liggen de installatiekosten hoger. Ook dien je de panelen vaker schoon te maken door de bladeren en ander vuil wat door je tuin heen waait. Dit kan zorgen voor een verminderd rendement als je de panelen die optimaal schoon houdt.

Wil je kijken wat de mogelijkheden zijn om de panelen in jouw tuin te laten plaatsen? Via Zonduurzaam kun je hier eenvoudig de mogelijkheden bekijken, meer informatie vergaren en advies opvragen voor jouw persoonlijke situatie.

(17)