Ieder jaar is er een buitenmeubelbeurs waar de nieuwe collecties van tuinmeubels worden gepresenteerd. De in juni te houden beurs is vanwege de corona echter geannuleerd. Veel meubels worden als design tuinmeubelen gepresenteerd, maar wat betekent dat?
Is design duurder?
Design wordt vaak geassocieerd met dure onbetaalbare tuinmeubelen. Toch heeft design een andere betekenis en heeft het niet te maken met de prijs. Het gaat om de vormgeving en ontwerp. Design roept een beleving op en verbetert een product in bruikbaarheid en kwaliteit. Het uiterlijk is belangrijk en dat wordt mede bepaald door het materiaal, kleur en functie.
Design is uiterlijk comfort
Het alom bekende Hartman tuinstoeltje was een kunststof stoeltje wat commercieel een groot succes was. Overal op de wereld kwam je het stoeltje tegen. De kunststof was onverwoestbaar. De tuinmeubelen van nu dienen duurzaam te zijn. Dit betekent dat de materialen aluminium, rotan en hout veelvuldig worden toegepast. Design tuinmeubelen volgen ook de trend en dat is comfort. Het past in ieder geval in deze corona tijd. Omdat we aan huis gebonden zijn, is comfort natuurlijk meegenomen.
Materiaal is echt en duurzaam
Design en materiaal hebben een bepaalde verhouding met elkaar. Houten meubelen zijn robuust en massief. Aluminium is elegant en oogt modern. Rotan is retro en tijdloos. Gietijzer is klassiek en in feite een designklassieker. De Parkbanken uit Parijs of de betonnen door kunstenaars beschilderde banken die in vele Nederlandse steden staan. Zoals de Cow-parade is elke bank uniek door de beschildering.
Totaalbeeld
Design geldt ook voor het totaalbeeld. Meubels, maar ook verlichting, zonneschermen en accessoires. Een verkeerde parasol boven een designtafel doet afbreuk en dat geldt ook voor een verkeerd tafelkleed. Het gaat om het totaalbeeld wat een buiten aantrekkelijk maakt.
Design tuinmeubelen dienen te passen in de beschikbare ruimte die de woning buiten biedt. Een tuin of groot dakterras is immers wat anders dan een balkon. Tuinmeubelen in de showroom lijken dikwijls kleiner dan de werkelijkheid.
(50)