Kunstgras

Rubber in kunstgras verwijderen

Er is nogal wat te doen geweest in het nieuws over de rubberen korrels in kunstgras. Is het nu wel of niet schadelijk voor de gezondheid? Je kunt vertrouwen op alle instanties die het onderzocht hebben, ook al spreken sommigen zich tegen. Maar je kunt ook het heft in eigen handen nemen en het rubber in je kunstgras verwijderen. Waar je op moet letten bij het verwijderen van het rubber lees je hieronder.

Klein klusje?
Het verwijderen van de rubber korrels uit kunstgras is helaas geen klusje voor op zaterdagmiddag. Natuurlijk hangt de tijd die je eraan gaat spenderen af van het oppervlak van het kunstgras. Maar je dient je te realiseren dat er apparatuur nodig is om de korrels op te zuigen. Dit doe je niet met de gewone huis-tuin-en-keuken-stofzuiger. Daarnaast is de leeftijd van het kunstgras ook van belang. Je kunt je voorstellen dat gras dat er net een paar maanden ligt op dit moment minder rubberen korrels heeft dan kunstgras dat er al vijf jaar ligt. Ook hoe en hoe vaak je het kunstgras onderhouden hebt sinds het er ligt speelt dan mee. Vaak schakel je een specialistisch bedrijf in dat de vaardigheden en apparatuur heeft om deze klus te klaren.

Rubberen korrels weg, maar wat nu?
Die rubberen korrels in het kunstgras hadden natuurlijk wel een functie. Je zorgt hiermee namelijk voor schokabsorptie – of eenvoudiger gezegd – demping. En als je een speelveld met kunstgras hebt wil je dat het dezelfde eigenschappen behoudt. Tegenwoordig vind je gelukkig allerlei alternatieven voor het rubber. Je kunt denken aan kurk. Kurk heeft veel voordelen: het is een natuurproduct, geurt niet in de zon en warmt ook minder snel op.

Kostenplaatje
Al met al gaat het verwijderen van de rubberen korrels een flinke duit kosten. Tel je daarna erbij op wat het kost om de rubber korrels te vervangen door een alternatief die niet schadelijk werkt voor gezondheid of milieu, dan ben je echt duizenden euro’s verder. Het is belangrijk om je budget voor het onderhoud van het kunstgras voor nu en de komende jaren goed te gaan plannen, zelfs als jouw speelveld wellicht door de overheid gesubsidieerd is en je het verwijderen zelf niet hoeft te betalen.

(131)