Sproei-installatie (via Wikimedia Commons)

Een sproei-installatie in jouw tuin?

In de zomer is het zaak om de tuin te voorzien van voldoende vocht. Op deze manier voorkom je dat de planten en struiken in de tuin doodgaan. Wat is nu een goede oplossing als het om een grote tuin gaat. Wij denken aan een sproei-installatie! 

Het duurt lang voordat het oppervlak van een grote tuin voorzien is van water, wanneer je gebruik maakt van een emmer, gieter en soms zelfs een tuinslang. Bovendien is het geen pretje om in de warme zomeravonden heen en weer te blijven lopen. Nee, gemak dient de mens, dus denk een aan een sproei-installatie. Hiermee wordt jouw volledige tuin automatisch voorzien van voldoende vocht. Het enige wat je voortaan zelf nog doet is het aanzetten van de sproei-installatie.

Installatie

Het installeren is iets dat het beste overgelaten kan worden aan een loodgieter, omdat deze werkzaamheden onder loodgieterswerk vallen. Eerst zal een loodgieter de benodigde leidingen in de tuin aanleggen. Met deze leidingen wordt de installatie (natuurlijk) van water voorzien. Overigens is het niet bij ieder systeem noodzakelijk om leidingen aan te leggen. Het is ook mogelijk te kiezen voor een meer flexibele oplossing, door gebruik te maken van een installatie die aangesloten wordt op een tuinslang.

Zijn de leidingen gelegd, dan kan begonnen worden met de volgende stap. Het installeren van de sproei-installatie zelf. Tegenwoordig zijn er uiteenlopende sproeisystemen beschikbaar. De keuze is enorm. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit een systeem waarbij er op meer dan een plek (tegelijk) gesproeid wordt of een systeem waarbij juist vanaf een centrale locatie gesproeid wordt. Tijdens de aanleg van het leidingsysteem kan de loodgieter hier alvast meer over vertellen. Onthoud wel dat een tuin met voornamelijk bomen en struiken niet gebaat zal zijn met een groot sproeibereik. Het grootste deel van het water wordt voortijdig al opgevangen door bomen en struiken.

 

De sproei-installatie

Zeker op de warmste dagen in de zomer is het aan te raden om de sproei installatie vroeg op de dag te gebruiken. De zon is op dat moment nog niet zo fel, waardoor planten en struiken het water goed kunnen verwerken. Sproeien op het heetst van de dag zorgt ervoor dat bladeren en bloemen verbranden. Dat wil je graag voorkomen!

Tijdens het sproeien zorgt je ervoor dat het water zo laag mogelijk over het oppervlak gesproeid wordt, zodat bladeren van planten en struiken zo goed mogelijk ontlast worden. Het water bereikt hiermee overigens veel sneller de wortels.

Wij wensen jou veel succes tijdens het maken van een keuze. Wellicht wil je jouw ervaring met ons delen? Neem dan contact op!

(187)