Er zijn genoeg redenen voor een blokhut

Er zijn genoeg redenen om voor een blokhut te kiezen. Het houten huisje is snel geplaatst en is voor vele doeleinden geschikt. Zonder verbouwing van de woning krijg je extra vierkante meters ruimte en dat is altijd welkom. Wat kun je allemaal doen met die extra ruimte?

Rust en privacy

Een degelijke blokhut biedt allerlei mogelijkheden. Misschien een atelierruimte in de tuin om de schilder- of boetseerhobby uit te kunnen oefenen? Of een eigen speelplek voor de kids, of toch een eigen werkruimte omdat het bureau in de slaapkamer niet echt ideaal is? Een belangrijke reden is dat de extra ruimte zorgt voor de nodige privacy en rust. Een ruimte echt voor jezelf, die je niet hebt in de woning.

Volwaardige vierkante meters woonruimte

De tijd dat een blokhut voornamelijk werd gebruikt als extra berging voor tuingereedschap is echt voorbij. Blokhutten die nu worden aangeschaft zijn volwaardige leefruimten. Ze zijn niet alleen degelijk, maar ook uitstekend geïsoleerd. Door goede vloer-, wand- en dakisolatie is het een volwaardige leefruimte die afhankelijk van aansluitingen een woonruimte kan worden. Een trend is om blokhutten te plaatsen als mantelzorgwoning of gastenverblijf.

Geen vergunning, wél een Bouwbesluit

Als de blokhut in de achtertuin wordt geplaatst, is er geen omgevingsvergunning van de gemeente meer nodig. Wel zijn er eisen indien de blokhut als woonruimte wordt gebruikt. De voorschriften worden genoemd in het Bouwbesluit. Deze voorschriften betreffen veiligheid, bruikbaarheid en energieverbruik. Dit betekent dat de blokhut geschikt moet zijn voor bewoning en dat geldt vooral ingeval het verblijf wordt gebruikt als mantelzorgwoning.

Mantelzorgwoning is een aanleunwoning

Voor de familie aanleunwoning zijn er ook zorgeisen. De verzorgende kan zelfstandig in de blokhut wonen en de verzorgende moet in het hoofdverblijf woonachtig zijn. Het zelfstandig wonen betekent dat er sanitaire voorzieningen zijn en een woon- en slaapverblijf. Er zijn standaard mantelzorgwoningen waarbij gekozen kan worden uit verschillende indelingsvarianten. In feite is het een volwaardige woning waarbij wel de restrictie geldt dat het uitsluitend bedoeld is als huisvesting van een zorgpatiënt.

Er zijn veel redenen om een tweede verblijf in de achtertuin te plaatsen. Vergeet ook niet de aanwinst als bouwwerk. Blokhutten zijn er in landelijke, cottage en moderne stijl. Er is dus vast en zeker een bouwstijl die passend is voor jouw tuin.

(134)