Hekwerk

Als het zonnetje schijnt spenderen we vaak tijd in onze tuin. Liefst hebben we dan ook wat privacy, we willen niet dat iedereen recht onze tuin kan inkijken. Die privacy kunnen we voorzien door gebruik te maken van afsluitingen of hekwerk. Bovendien kan het ervoor zorgen dat de tuin er wat mooier uitzien. Zo zijn er verschillende soorten en materialen van hekwerk waaruit men kan kiezen.
Een eerste keuze die men dient te maken is tussen metalen hekwerk of houten hekwerk. Indien u voor een houten omheining kiest heeft u nog de keuze tussen meerdere houtsoorten. Zo is er hekwerk van douglashout, kastanjehout, hazelaar, geïmpregneerd hout en hout van wilgen.

Kastanje hekwerk

Hekwerk gemaakt van kastanjehout is een van de mogelijkheden. Kastanje hekwerk is dankzij de natuurlijke eigenschappen, bestand tegen vocht en schimmels. In ons klimaat is kastanjehout een goede houtsoort mits deze bestand is tegen bijna alle weersomstandigheden. Daarom is een chemische behandeling niet nodig. Dat zorgt er dan weer voor dat kastanjehouten hekwerk beter is voor het milieu.
Kastanje hekwerk kan voorkomen in verschillende vormen. De keuze is geheel afhankelijk van uw smaak. Enerzijds zijn er kastanje hekwerken die er ruwer uitzien en anderzijds zijn er die er heel strak uitzien. De keuze van de formaten heeft dan weer te maken met de grootte van uw tuin. Daarom is het belangrijk eerst te kijken naar de afmetingen van uw tuin. Eens u de afstand weet van de benodigde omheining, kan u kiezen hoe hoog deze moet komen.

Tuinpoorten

De tuin geheel afsluiten is iets wat maar weinig mensen doen. Het best is om nog een poort te plaatsen in de tuin zodat men de tuin heel gemakkelijk kan betreden en verlaten. Hiervoor bestaan er onder andere kastanje tuinpoorten. De eigenschappen van deze poorten zijn dezelfde als die van het hekwerk. Als men reeds kastanje hekwerk heeft is het misschien verstandig om ook voor een kastanje tuinpoort te kiezen. Zo past alles samen en lijkt het een mooi geheel. Wanneer men dan de afsluitingen en tuinpoort onderhoudt kan dit ook samen gebeuren. Dat kan besparen in tijd waardoor je meer van je tuin kan genieten.

Ecologisch

Zoals eerder gezegd heeft kastanjehout geen chemische behandelingen nodig. Het is niet enkel om deze reden dat kastanjehout beter is voor het milieu. Meeste kastanje hekwerk en tuinpoorten komen voort van duurzaam beheerde bossen. Dat betekent dat wanneer een boom wordt omgezaagd, er een nieuwe wordt geplant. Op die manier wordt voorzien voor een groene toekomst.

(66)