Hoe bescherm ik mijn gras tegen mollen?

Mollen in de tuin kunnen voor een onaangename verrassing zorgen. Hoe zorg je ervoor dat je ze uit je tuin weert? Er zijn meerdere mogelijkheden!

Mollen bestrijden

De mollenklem is een goed voorbeeld van mollen bestrijden. Als de mol in de klem terecht komt, is hij op slag dood. Zorg er wel voor dat je de klem goed afstelt. Met de mollenklem ben je ervan verzekerd dat de mol ook echt uit je tuin verwijderd is. De vangkans kun je vergroten door voedingssupplementen voor mollen te kopen. Dit poeder kun je vervolgens onder de klem of in de vallen strooien. Het poeder laat – een voor de mol – onweerstaanbare geur achter waar ze direct door aangetrokken worden. Een andere optie is de mollenkoker. Dit werkt net iets anders dan de mollenklem. De mol wordt namelijk levend gevangen en dat geeft jou de mogelijkheid om hem ergens anders weer vrij te laten. Zeker als je een dierenliefhebber bent, is dit een goede optie. De val bestaat uit een koker waar aan beide kanten een zwaaiklep bevestigd is. Deze klep klapt alleen naar binnen. Als de mol de mollenkoker inloopt, kan hij dus niet meer terug. Je kunt door het venstertje kijken of je een mol gevangen hebt. Controleer dit wel een paar keer per dag.

Mollen verjagen

Je kunt mollen verjagen door carbid te gebruiken. Dit doodt de mol niet, maar verjaagt de mol wel door een werkzaam stofje dat in carbid zit en waar de mol niet van houdt. Een andere manier is het aanbrengen van mollen gaas in de tuin. Dit is een preventieve methode om mollen uit de tuin te weren. Het mollen gaas heeft namelijk fijne mazen waar mollen niet doorheen kunnen. Dit is vooral geschikt als je de tuin nog wilt aanleggen, omdat alles anders weer opengebroken moet worden. Een hele simpele manier om de mol te verjagen is de mollenverjager. Deze verjager brengt ultrasone trillingen voort. Mollen kunnen slecht tegen deze hoge tonen. Dit is overigens ook nog een heel diervriendelijke oplossing.

(120)