Red_de_huismus

Red de huismus, met een…tafelkleed!

Je zou de connectie misschien niet gelijk  leggen maar je kunt een tafelkleed gebruiken om de huismus te helpen. Als je na de maaltijd het tafelkleed even uitklopt dan kun je de huismus voorzien van heerlijke broodkruimels. Het leven van de mus hangt er vanaf, van dit soort kruimels en zaden.

Red_de_huismus

Mussen stand is al gehalveerd

Volgens de Vogelbescherming is de huismussen stand sinds 1990 gehalveerd. Dit is zorgwekkend, dit vindt niet alleen de Vogelbescherming maar ook andere vooraanstaanden. Tien jaar geleden al werd er diverse malen de alarmklok geslagen over de huismus. Zo schreef Martin Bril er eens een column over en besteedde het TV programma Vroege Vogels uitgebreid aandacht aan het probleem.

De huismus door de ogen van  Martin Bril

Er is een oude column van Martin Bril, waarin het mussenprobleem al werd aangekaart. Het antwoord op het probleem ook toen al kinderlijk eenvoudig.
Lees hieronder maar eens een citaat uit dit artikel.

‘Vroeger kon je nergens op een terras zitten of je had binnen een paar minuten een mus op tafel. Vond ik altijd heel leuk, knus bijna. Dat kleine, ronde, brutale, vrolijke vogeltje. Het hoort erbij zoals het koekje bij de koffie. Aan een paar kruimels van dat koekje had zo’n mus trouwens genoeg.’

De vrouw van Martin Bril wist het wel:

‘Tsja’ mompelde mijn vrouw ‘volgens mij komt het omdat mensen hun tafelkleed niet meer uitkloppen.’
Ook hier was het antwoordt op het probleem: een tafelkleed!

Vroege Vogels over de huismus

Vroege Vogels besteedde ook aandacht aan dit onderwerp. Zij gaven als tips om meer groen in de tuin te nemen waardoor er meer insecten zouden gaan komen. De insecten zijn namelijk een voedselbron voor huismussen, door deze te eten is het broedsucces van de mus ook nog eens succesvoller. Een mus die brood en zaden eet is kleiner en lichter en daardoor kwetsbaarder. Tezamen zou het dus echter een perfecte mix kunnen zijn voor het voortbestaan van de huismus. U ziet het al, door aandacht te besteden aan onze tuin en tevens te zorgen voor een goede voedingsbodem kunnen we veel betekenen voor onze gevederde vriend.

Koop een tafelkleed en schudden maar

Dus zou ik zeggen ga in je groene tuin eten of picknicken op een tafelkleed. Een tafelloper of een grote theedoek mag natuurlijk ook. Na iedere maaltijd het tafellinnen goed uitschudden. Misschien komt een mus je vergezellen.

 

(100)