Rouwvliegjes in plant

Hoe kom ik van die rouwvliegjes af?

Rouwvliegjes in je planten? Het vervelende is dat ze zich snel voortplanten. Binnen een paar dagen heb je een hele plaag. In dit artikel geven we je tips om ervan af te komen en hoe een rouwvliegjes plaag kunt voorkomen.

Rouwvliegjes, wat zijn dat?

Rouwvliegjes zijn kleine zwarte mugjes. We noemen ze rouwvliegjes, maar ze behoren eigenlijk tot de muggenfamilie. Ze worden officieel rouwvarenmuggen genoemd. Qua uiterlijk lijken ze exact op fruitvliegjes, alleen zijn ze wat kleiner, minder rond en minder zwart. Rouwvliegjes begeven zich op en rond je plant(en), heerlijk genietend van je planten. Volwassen rouwvliegjes blijven slechts 2 dagen in leven. Maar het probleem zit hem in het feit dat een vrouwtje per keer 200 larven legt. Deze leggen op hun beurt binnen enkele dagen ook weer elke 200 larven. Et voilà, de rouwvliegjesplaag is compleet. Je krijgt deze beruchte plaag haast niet uitgeroeid en ze zijn lastig te bestrijden.

Rouwvliegjes, hoe kom je er vanaf?

Rouwvliegjes zijn lastig te bestrijden, maar hieronder een aantal stappen om er toch vanaf te komen:

1. Plaats je plant in quarantaine!

Plaats je plant met vliegjes en al meteen voor een paar weken in quarantaine. Zorg ervoor dat ze ver weg van alle andere planten staat. Als je dat niet doet, zit je straks met een huis vol besmette planten en dan zit je echt met de ellende.

2. Laat je plant uitdrogen.

Rouwvliegjes en hun larven zijn dol op vochtige, rottende aarde en wortels. Geef je besmette plant dus een tijdje geen water en laat de kluit helemaal uitdrogen.

3. Plaats je plant in nieuwe aarde.

Wanneer je de plant goed uitgedroogd is, haal je je plant uit de pot. Spoel de wortels goed af en maak de pot grondig schoon met een heet sopje. Vervolgens zet je de plant terug in nieuwe aarde.

4. Bestrijd de plaag met aaltje.

Je kunt de rouwvliegjes ook bestrijden met aaltjes. Deze zitten van nature in de bodem. Aaltjes doden alle plaaginsecten en de larven ervan binnen enkele dagen. Verdun een pak aaltjes tegen rouwvliegen met water. Giet de aaltjes bij je planten, zorg ervoor dat je ze goed verspreid in de pot en dat de grond goed vochtig is. Na een paar dagen zijn er al minder rouwvliegjes.

Tips om rouwvliegjes te voorkomen

  1. De allerbeste manier hoe je een plaag in je planten kunt voorkomen is door niet te veel water geven. Rouwvliegjes zijn namelijk vooral geïnteresseerd in vochtige, rottige grond.
  2. Verder kun je rouwvliegjes ook voorkomen door regelmatig het afgevallen blad en plantresten uit je potten te verwijderen. Deze kunnen namelijk gaat rotten en dit is weer heel verleidelijk voor rouwvliegjes.
  3. Zet je nieuwe plant altijd eerst een tijdje in quarantaine, afgescheiden van al je andere planten. Wacht net zolang totdat je weet dat er geen rouwvliegjes rondvliegen. Zo verspreid je mogelijk van buiten meegelifte nieuwe rouwvliegjes niet meteen door je hele plantencollectie.

(87)