Moestuin De Sik

Top 3 bodembedekkers!

De bodembedekker, eigenlijk niets anders als een kruipende plant die de bodem volledig bedekt met groen loof, heeft de laatste jaren steeds meer aan populariteit gewonnen. Naast dat de meeste bodembedekkers jaarrond wintergroen zijn, voorkomen ze onkruid in de tuin en bieden ze bescherming aan kleine zoogdiertjes (vogels, egels). Ook heeft de plant weinig onderhoud nodig en is daardoor erg geschikt om grote oppervlakte tuin mee aan te planten.

Veelgebruikte bodembedekkende planten

Afhankelijk van je wensen en de standplaats waar je rekening mee moet houden, zijn er diverse bodembedekkers waar je uit kunt kiezen. Hieronder volgt een top 3 bodembedekkers die is samengesteld door Plant & Grow:

Vinca

Een andere topper is de (kleinbladige) Maagdenpalm. Deze bodembedekker heeft sierlijke twijgjes waaraan dondergroene, iets of wat glimmende (ovaalvormige) bladeren groeien. Vanaf maart bloeit de plant met blauwe bloempjes. Tevens is deze soort te verkrijgen in een paarse (Vinca minor ‘Atropurpurea’) bloeiwijze en met witte bloemen (Vinca minor ‘Gertrude Jekyll’). De plant is jaarrond wintergroen en groeit zowel op een zonnige als schaduwrijke standplaats. Wordt zo’n 20 cm hoog.

Ajuga

Het kruipend Zenegroen is een populaire bodembedekker waarbij met name de groenbladige (Ajuga reptans) en paarsbladige (Ajuga reptans ‘Atropurpurea’) veel worden toegepast. De plant wordt niet veel hoger dan 15 cm en bloeit in de maanden mei, juni en juli met blauwe bloempjes. Vlinders en bijen zijn dol op deze bloemen! Zet zo’n 12 tot 18 stuks per vierkante meter en na een jaar/anderhalf jaar is de bodem volledig dichtgegroeid. Onkruid is vanaf dat moment verleden tijd! De Ajuga verlangt naar een zonnige tot half beschaduwde standplaats.

Pachysandra

Het Schaduwkruid, zoals de Pachysandra terminalis in het Nederlands wordt genoemd is een echte topper voor de schaduwrijke standplaats. De plant heeft prachtige doorgroen bladeren (zolang de plant niet in de zon staat) en verspreid zich met ondergrondse uitlopers. Heb je een zonnige standplaats en wil je heel graag de Pachysandra? Kies van voor de cultivar: Pachysandra terminalis ‘Green Sheen’. Deze soort is vrijwel niet gevoelig voor bladverkleuring. Het Schaduwkruid wordt zo’n 15-20 cm hoog.

(126)