Kunstgras

Kunstgras: onmisbaar in je tuin?

Een tuin met mooi aangelegde grasmat is oogstrelend mits het gazon in uitstekende staat is. Niemand wordt vrolijk van een gazon met kale plekken en onkruid. Het onderhouden van gras gaat dus behoorlijk wat tijd kosten, maar wat als je geen groene vingers hebt? Dan kan kunstgras iets voor jou zijn. In dit artikel belichten we de voor- en nadelen van kunstgras, maar ook waar je zoal rekening mee moet houden. Lees snel verder!

Onderhoudsvriendelijk

Heb je geen groene vingers of heb je weinig tijd, dan is kunstgras ideaal. Zo’n groen tapijt is onderhoudsvriendelijk, want je hoeft het niet te verticuteren en niet te bemesten. Ook hoef je geen uren gebukt te zitten om het onkruid tussen de grassprieten te verwijderen. In de zomer geniet je vanuit je tuinstoel van het mooie weer, want water heeft deze grasmat niet nodig. Met de tuinslang in de weer behoort dus tot het verleden. Het enige wat je hoeft te doen is je kunstgras zo nu en dan even aan te vegen.

De voordelen van kunstgras

Kunstgras heeft in de afgelopen jaren een behoorlijke opmars gemaakt in tuinlandschappen. Niet alleen op de sportvelden, maar ook in de achtertuin, op balkons en dakterrassen zie je steeds vaker een mooi groen gazon. En dat is ook niet zo gek, want er kleven behoorlijk wat voordelen aan kunstgras. Het grootste voordeel is dat kunstgras, zoals hierboven besproken, onderhoudsarm is. Maar er zijn nog meer voordelen. Wij hebben de belangrijkste hieronder voor je opgesomd:

  • Een duurzame keuze: gaat jarenlang mee, hoge kwaliteit en kleurvast. Ook zon, regen en sneeuw hebben geen invloed op de kleur van het gras.
  • Nooit meer grasmaaien
  • Het hele jaar door een verzorgd gazon
  • Milieuvriendelijk
  • Ook geschikt voor speeltoestellen. Daarnaast kan het zwembadje de hele zomer blijven staan.

Zijn er ook nadelen?

Elk voordeel, heeft z’n nadeel. Dat geldt ook voor kunstgras. Zo ben je in aanschaf duurder uit dan echt gras, maar zul je dit alweer snel terugverdienen. Kunstgras is onderhoudsvriendelijk. Echt gras heeft meer onderhoud nodig: je moet zaaien, maaien, sproeien, bemesten en ga zo maar door.

Ben je dol op de geur van vers, gemaaid gras? Dan moet je toch nog eens goed nadenken of kunstgras wel iets voor jou is. Die heerlijke geur van vers gesneden gras ontbreekt, want kunstgras verspreid geen geur.

Soorten kunstgras

Er zijn veel verschillende soorten kunstgras. Je keus laat je afhangen van het gebruik en je wensen. Kunstgras is ook beschikbaar in verschillende kleuren. Hoe hoger de kwaliteit, hoe meer het lijkt op echt gras. De kwaliteit van het gras komt ook tot uitdrukking in de prijs. Kunstgras is duurder dan het echte gras, maar de aanschaf van een kunstgras restpartij kan de kosten behoorlijk drukken. Heb je jonge kinderen die graag op het gras spelen, kies dan voor speelgras. Voor een siergazon ga je voor gras met een hoge echtheid en een natuurlijke uitstraling.

(44)