Hoe kan ik het best mijn gazon onderhouden

De beste tijd om uw gazon bij te werken is vlak na de winterperiode als het gras weer begint te groeien. Pas dan is het raadzaam om te bemesten, het onkruid te verwijderen, mos tegen te gaan en mindere plekken op te sporen. Maar hoe dient u dit aan te pakken en wat moet u vooral niet doen om uw gazon gezond te houden? Een aantal tips voor bemesten, onkruid wieden, maaien en mos verwijderen op een rij.

Gazon bemesten

Het bemesten van het gazon kan het beste gedaan worden als het gras aan het groeien is dus in het voorjaar rond april of mei. Kies dan een windstille dag uit om de meststoffen over het gras uit te strooien en bij voorkeur als de grond lekker vochtig is. Wanneer u nog wat compost over heeft kunt u dit ook prima inzetten in plaats van het kunstmatig materiaal. Let wel op als u wat grote bloemen in het gras heeft. Dan beter niet strooien, omdat de sterke groei van het gras de bloemen weg zal dringen.

Wieden van onkruid

Het is niet de meest plezierige bezigheid van de tuinier, maar het moet toch gebeuren. Het onkruid zal uit uw gazon verwijderd moeten worden. Onkruid kan uw gazon namelijk ernstig verpesten als dit uitgroeit. Het gras kan in verstikking raken door de lange uitlopen en ook kalende plekken in uw gazon kunnen ontstaan bij niet op tijd wieden van dit onkruid. En niet alle onkruid hoeft lelijk te zijn. Het kunnen ook mooie bloemen zijn, maar als u ervoor kiest om een mooie vlakke grasmat te hebben dan moet u er op tijd bij zijn steeds. Zo zal het weinig moeite kosten om het weg te halen als het onkruid nog in het beginstadium is.

Het belang van regelmatig maaien

Om te zorgen dat er vrijwel geen onkruid in uw gazon terecht komt dient u het met regelmaat te maaien. En beter af en toe op ongeveer 2 centimeter afmaaien dan steeds heel kort. Zo heeft het gras de tijd om uit te vlakken en kan er een mooie dichte grasmat onstaan. Wanneer het gras te lang wordt gaat het teveel voeding nodig hebben en gaat de kwaliteit achteruit.

Mos als indicator

Wanneer er een dicht laken van mos over uw graszoden ligt is dit een teken dat er iets niet goed gaat. Verschillende dingen kunnen mis zijn bijvoorbeeld dat de grond te droog of te zuur is. Het is gelukkig wel snel aan te pakken. Gewoon een kwestie om zo nu en dan met een goede hark even door de tuin te gaan en het gras flink te harken. Er zijn ook apparaten voor als u dit te veel werk vindt. En ook is er speciaal gazonzand om te strooien. Tenslotte is het verstandig om in het geval van een slechte drainage wat gaten in de grond te prikken zodat het water makkelijk weg kan lopen.

(85)