Maak je tuin een winterparadijs

Veel bloemen en planten zijn niet gemaakt voor de winter. Toch wil je dat je tuin er nog steeds mooi uitziet. Daarom geven wij graag wat tips over hoe je jouw tuin mooi en winter klaar kunt maken.

Voedsel

Er zijn niet alleen heel veel leuke vogelvoeders, maar het is natuurlijk ook goed om beestjes die in de winter wat minder makkelijk eten vinden te voederen. Hang een vetbolletje in je boom of rijg een pindaketting. Ook een pot pindakaas doet het vaak goed! Wil je meer iets decoratiefs? Dan is een klassiek vogelhuisje of een moderne vogelvoeder meer iets voor jou

 

Winterplanten

Sommige planten kun je het beste binnen plaatsen. Dit kan in huis, maar ook in bijvoorbeeld een garage. Hierdoor bescherm je ze tegen de vorst. Buitenplanten die niet goed tegen extreme kou kunnen, kan je het beste beschermen met noppenfolie, stro of jute. Als je de folie gebruikt is het uiteraard wel belangrijk dat er gaatjes in zitten, want zonder zuurstof zal de plant ook niet lang leven.rg er dan voor dat hier gaatjes in geprikt zijn zodat de plant voldoende zuurstof krijgt. Ondanks dat het misschien wat vreemd klinkt, is dit de beste tijd om bloembollen te poten. Denk hierbij aan bloemen als tulpen, narcissen, krokussen en hyacinten kun je het beste net voor de eerste nachtvorst planten. Dit zal meestal rond de eerste week van december zijn.

Lampjes

De dagen worden korter en donkerder. Gelukkig geeft dat ook een voordeel! Je kunt het donker oplichten met verschillende lichtjes en kaarsjes. Dit zie je natuurlijk helemaal in de tijd van kerstmis. Zo kun je bijvoorbeeld een rij lampjes om je schutting draaien, of een fakkel in een plantenbak steken. Of verlicht je voetpad met kleine lampjes, zodat je ook nog ziet waar je loopt.

Gladheid

Even blijvend op het looppad: met vorst kan deze glad worden. Probeer het pad echter niet met zout te bestrooien, maar gebruik liever strooizand. Dit is een stuk minder schadelijk voor je grond en de planten die erin leven.

Water

Je tuin hoeft in de winter niet meer besproeid te worden met water. Daarom kan je de tuinslang net zo goed opbergen. Zorg dat je deze goed laat leeglopen en rol hem op zodat hij verder niet beschadigd voor je hem ergens binnen opbergt. Zorg ook dat de buitenkraan is afgesloten, zodat deze niet bevriest. Heb je een vijver? Zorg dat dat oude plantjes en andere bladeren uit het water zijn gehaald. Zo gaat het niet rotten, waardoor het water een slechte kwaliteit kan krijgen. En je wilt in de zomer natuurlijk geen algen in je vijver hebben!

(43)