Mollen bestrijden met carbid

Mollen bestrijden met carbid

Een mol ziet er voor velen zo schattig uit, maar ze kunnen een zeer onaangename gast in de tuin zijn. Een mol veroorzaakt lelijke molshopen op het gazon en de gangen onder de grond brengen schade aan. Wanneer men meerdere molshopen in de tuin heeft, wordt er al gauw gedacht dat er sprake is van meerdere mollen. Het tegendeel is waar, in de meeste gevallen worden al die molshopen veroorzaakt door één mol. Ze hebben een redelijk groot territorium.

Mollen bestrijden

Er zijn verschillende manieren om mollen te bestrijden. De meest bekende is waarschijnlijk wel de klem, deze wordt in een mollengang gezet en als de mol er langs loopt, wordt hij gedood. Niet echt diervriendelijk. Een ander nadeel daarvan is dat de kans vrij groot is dat het territorium wordt overgenomen door een andere mol. Gelukkig zijn er andere meer diervriendelijke manieren die ook nog eens effectiever werken. Mollen bestrijden op een diervriendelijke manier kan met behulp van carbid.

Wat is calciumcarbid?

Calciumcarbid is een steenachtig materiaal (CAC2). Het wordt gemaakt door het versmelten van cokes en gebrande kalk. Het is een natuurlijk product en daardoor niet schadelijk voor de natuur. De meeste mensen zullen bij carbid denken aan carbidschieten, dat op oudjaarsdag in vele dorpen gedaan wordt. Hierbij wordt het steenachtige materiaal in een afgesloten melkbus gedaan en wordt het vochtig gemaakt. Vervolgens komen er gassen vrij, waardoor de deksel van de melkbus er met een flinke knal afschiet.

Mollen bestrijden met calciumcarbid

Mollen kunnen preventief verjaagd worden met carbid. Leg wat van het materiaal in een mollengang en voeg er wat water toe. Vervolgens komt er acetyleengas vrij, dat stinkt zo dat mollen uit de buurt zullen willen blijven.

Carbid kopen

Carbid kopen is niet moeilijk, het is makkelijk verkrijgbaar in Nederland. Voor het bestrijden van mollen wordt er vaak gebruik gemaakt van mini calciumcarbid. Dat is iets fijner materiaal dan het soort dat vaak gebruikt wordt in melkbussen. De mini calciumcarbid is goed geschikt voor in de smalle mollengangen.

mollen carbid

(459)