Efficiënt de tuin indelen

Het is alweer lente en de tuindeur staat inmiddels wat vaker open, de eerste bloemen en planten groeien alweer maar je ziet de rest van de tuin er maar half bij staan. De veroudering van de tuin laat zien dat deze een opknapbeurt nodig heeft. Wat ga je doen?

Tuin opmeten

De kavel oppervlakte en vorm bepalen veelal wat er mogelijk is bij het indelen van de tuin. Vooral de positie dat een tuinschuur inneemt heeft invloed op wat er overblijft aan ruimte. Voor het bepalen van de tuin ruimte is een meetlint of een duimstok te kort om dit te meten. Überhaupt is handmatig het tuinoppervlak meten met de hand lastig want dit is niet accuraat, zeker voor grote oppervlakken is dit een probleem.

Tegenwoordig is al heel gemakkelijk met een digitale afstandsmeter het tuinoppervlak te meten, zeker over grote afstanden. Er wordt dan ook aangeraden voor het gebruiken van een laser afstandsmeter omdat deze bij een buitenmeting het meest accuraat is.

Kenmerken

Wat je ook gaat doen met de tuin hangt af van natuurlijke elementen waar de tuin van afhankelijk is. Dit is de stand van de zon op de tuin en de grondsoort waarin je gaat beplanten of tegelen.

Tuin op het noorden : weinig zon en schaduw

Tuin op het zuiden : veel zon en weinig schaduw

Tuin op het oosten : veel ochtendzon en voldoende schaduw

Tuin op het westen : veel ochtendschaduw en veel middagzon

Ook de grondsoort bepaald wat je keuzemogelijkheid is voor beplanting, hierbij is leemgrond zeer geschikt voor beplanting en kleigrond ongeschikt. Ook zandgrond is mogelijk voor beplanting zolang dit maar vermengd is met organische stoffen dat beplating mogelijk maakt.

Stijl

Na het opmeten is duidelijk wat de mogelijkheden zijn bij het opnieuw indelen van de tuin, waar meubilair komt te staan en waar bloemen en plantenperken aangelegd kunnen worden. De keuze die dan eerst gemaakt moet worden is of de tuin een volledige betegeling krijgt of niet. Veel tuinen hebben immers deels een bloemenperk of graszoden.

Er zijn diverse soorten tuinstijlen, elk met zijn eigen karakteristieke eigenschappen die idealiter aansluit op de wensen en smaak van de bewoner. Zo kan er gekozen voor de volgende typen tuinen:

  • Moderne tuin
  • Landelijke tuin
  • Natuurlijke tuin

Daarnaast zijn deze ook weer thematisch in te stellen met variaties en substijlen die de tuinen een extra identiteit geven:

  • Japanse tuin
  • Franse tuin
  • Engelse tuin
  • Toscaanse tuin
  • Mediterrane tuin

Zelf doen vs. uitbesteden

Er kan gekozen worden om zelf de tuinaanleg te doen of dit door een specialist uit te laten veren. Veelal heeft dat laatste voordelen vooral omdat de specialist weet wat er allemaal nog meer bij komt kijken bij het aanleggen of herinrichten van een tuin.

Voordat het zover komt, zorg ervoor dat de volgende stappen al zijn besloten:

Stap 1 Bepaal de verhoudingen tussen betegelen en groenaanleg

Stap 2 Kies het type tegels en groenvoorziening

Stap 3 Zet het tuinontwerp op papier

Nu alles op is bepaald en tuin op papier staat ontworpen met alle eigenschappen erbij dan kan er eindelijk begonnen worden met de aanleg. Inmiddels is de keuze al gemaakt of je dit wilt laten doen door een specialist of dat je het zelf wilt doen.

(216)